Elektro Smart AS

Hva koster solceller, og hva er fordelene?

Elkonors elektrikere merker økt interesse for solceller, nå som strømprisene er så høye. Det er dog ikke så lett å vite hva det egentlig koster, om det passer ditt hus eller hvilke solceller du bør velge. Her får du vite alt du trenger!

to elektrikere som står på et solcellepanel på taket, mens det er solnedgang med rosa himmel

Solceller er en bærekraftig energikilde, som hjelper både miljøet og lommeboka over tid. Og ja - Norge er helt ypperlig for solcellepanel!

Bli din egen strømprodusent

Solenergi har blitt en stadig mer populær og bærekraftig energikilde. Ikke bare produserer man sin egen energi, man kan til og med selge overskuddet!

Det er ikke så rart at interessen for solceller vokser over hele verden, og Norge er intet unntak. Med vår beliggenhet i nord er det mange som lurer på om solceller er en levedyktig løsning, men det kan vi forsikre deg om at det er! Her tar vi deg gjennom solceller, og de mest stilte spørsmålene om solcellepaneler.

Hva er de viktigste fordelene med solceller?

Reduserte strømkostnader

Ved å produsere din egen elektrisitet kan du redusere avhengigheten av strøm fra nettet og dermed redusere strømregningen din. Spesielt i sommermånedene, når soltimer er lenger, kan du generere energioverskudd og selge den tilbake til et strømselskap gjennom en såkalt "nettleieordning".

Miljøvennlig og bærekraftig løsning

Solenergi er en ren og fornybar energikilde. Ved å generere elektrisitet fra solceller reduserer du din klimapåvirkning og bidrar til å redusere utslippene av klimagasser.

Økt energiuavhengighet

Med solceller kan du bli mindre avhengig av det tradisjonelle strømnettet, spesielt i områder med dårlig infrastruktur eller i situasjoner der strømforsyningen kan være ustabil. Tips: Dette er også perfekt på hytta!

Lang levetid og lite vedlikehold

Solceller og solcellepaneler har en forventet levetid på ca. 25-30 år eller mer, og de krever minimalt med vedlikehold. Etter installasjonen kan du nyte godt av solenergien i mange år fremover.

Verdiøkning av boligen din

En annen fordel med solcellepanel er at det kan øke verdien på boligen din. Potensielle kjøpere ser som oftest veldig positivt på hus med solceller, da det representerer en investering i bærekraft og lavere energikostnader.

Hva koster et solcelleanlegg?

Et solcelleanlegg vil oftest komme på et sted mellom 100.000 og 300.000 kroner, inkludert installasjon. 

Prisene på solcelleanlegg varierer ut i fra flere faktorer, som hvor mye sol det er, hvor mye av solen du du får utnyttet, strømpris, størrelsen på systemet, kvaliteten på komponentene og valget av installatør. 

Faktorer som også påvirker er boligens beliggenhet, takvinkel og anleggets størrelse og effekt. 

Her er et generelt kostnadsoverslag basert på gjennomsnittlige priser i markedet:

Mindre boliginstallasjon: En mindre solcelleinstallasjon for en typisk enebolig kan koste mellom 50 000 og 100 000 kroner. Dette inkluderer vanligvis kostnadene for solcellepaneler, omformere, montasje og installasjon.

Større boliginstallasjon: For større boliger eller forbrukere med høyere energibehov kan kostnadene variere fra 100 000 til 300 000 kroner, avhengig av størrelsen på systemet og de spesifikke behovene.

Det er viktig å merke seg at disse estimatene er generelle retningslinjer, og de faktiske kostnadene kan variere. 

Du kan redusere kostnaden betraktelig, med støtte fra Enova!

Visste du at du kan få støtte og tilskudd gjennom ulike ordninger? Sjekk med lokale energiselskaper, Enova eller andre relevante organisasjoner for å få informasjon om eventuelle tilskuddsordninger som kan redusere kostnadene. Her er det mye penger å hente, bare fra Enova kan du faktisk få opptil 32.500 kroner.

Les om dette her: Visste du at du får solcellestøtte fra Enova?   

solcellepanel på tak

Med solceller på taket får du raskere igjen på investeringen enn tidligere, og du kan til og med tjene på å selge overskuddstrøm.

Hvilket tak passer best til solceller?

Solceller passer de aller fleste boliger og tak, mange typer boliger kan ha solcellepaneler på både taket og veggen:

Skråtak eller tak med helning

De fleste solcelleinstallasjoner i Norge blir gjort på skrå tak. Enten det er et tak med takstein, skifer, metallplater eller andre vanlige takmaterialer, kan solcellepaneler monteres på en sikker og effektiv måte. Den ideelle retningen for solcellepanelene er mot sør eller sørvest, med en helningsvinkel som samsvarer med breddegraden.

Flate tak

Flate tak gir også gode muligheter for solcelleinstallasjoner. Solcellepanelene kan monteres på stativer eller rammer som hever dem for å maksimere solinnstrålingen. Flate tak gir også fleksibilitet når det gjelder justering av solcellepanelenes vinkel og retning for å oppnå optimal energiproduksjon.

Tak med bølge- eller ribbeplater

Solcellepaneler kan også monteres på tak med bølge- eller ribbeplater, vanligvis ved å bruke spesielle festeanordninger som sikrer panelene trygt til taket.

Integrerte solcelletak

Integrerte solcelletak er en type solcelleinstallasjon der panelene er integrert i selve taket og etterligner utseendet til vanlige takmaterialer som takstein eller skifer. Dette gir en renere og mer sømløs estetikk, men kan være dyrere og kreve spesialisert installasjon.

Mange eldre boliger her til lands har både gode solforhold og ideell takvinkel for solceller. Skal du bygge nytt, har du gode muligheter for å tilpasse boligen både integrerte og utenpåliggende solceller. Forklaring ser du i avsnittet under.

Nysgjerrig på hva det vil koste for deg å montere solceller? Eller hvor mange paneler du trenger? Her ser du vår solcellekalkulator!

Hva er forskjellen på utenpåliggende og integrerte solceller?

Utenpåliggende solceller

Dette er det mest kjente produktet og består av plater som monteres på tak og husvegger og som vi kjenner igjen fra mange hyttetak. Det finnes ulike monteringsløsninger avhengig av taktype. Utenpåliggende paneler passer perfekt for eksisterende boliger.

Bygningsintegrerte solceller

Skal du bygge ny bolig, finnes det solcellepaneler i alle farger og størrelser. Det er en dyrere løsning enn tradisjonell fasadekledning, men fordelen er at du får integrert solcellene helt usynlig. Per i dag er dette mest vanlig i næringsbygg.


Har du tenkt på at du kan montere solceller på hytta?

Med dagens teknologi vil solceller på hytta ikke bare være en nødløsning, men faktisk kunne gi den komforten dagens hytteeiere ønsker. Det åpner opp for muligheten til å bygge nye hytter med høy grad av komfort uten at man er avhengig av påkobling til strømnettet. 

Hytter befinner seg ofte på avsidesliggende steder der tilkobling til strømnettet kan være dyrt eller vanskelig. Ved å installere solcellepaneler blir du mindre avhengig av strøm fra nettet og kan nyte egenprodusert energi.

Har du eldre hytte? Solcellepaneler kan redusere eller eliminere behovet for å bruke dieselgeneratorer eller andre fossile brenselkilder for strømforsyning på hytta. Solcellepaneler genererer strøm uten støy eller vibrasjoner, noe som gjør dem ideelle for hytter der man ønsker en rolig atmosfære. I tillegg krever solcellepaneler minimalt vedlikehold, noe som gjør dem praktiske og pålitelige for bruk på hytta.

solceller på hyttevegg

Solceller på hytta utnytter solas energi, dette sparer du mye penger på i lengden!

Kort oppsummering

  • Solceller er en bærekraftig og kostnadseffektiv måte å generere elektrisitet på, selv i land som Norge med lange vintre og begrensede soltimer. 
  • Prisene på solcellepaneler har blitt mer overkommelige, og med tilskuddsordninger kan kostnadene ytterligere reduseres. 
  • Ved å installere solceller kan du spare penger på strømregningen, redusere din klimapåvirkning og øke energiuavhengigheten din. 
  • Solenergi er en investering i fremtiden som vil gi fordeler i mange år fremover.

Trenger du hjelp til å velge solceller til din bolig?

Vi har mange dyktige elektrikere som kan hjelpe deg med solceller. Snakk med oss, så finner vi ut av hvilket solcellebehov du har til akkurat din bolig eller fritidsbolig.